Catarare pe gheata » Adauga firma

Descriere generala

ALTE DENUMIRI: Ice climbing

Catararea pe gheata este o forma de alpinism tehnic ce se realizeaza cu corzi si un echipament special de protectie si presupune asa cum o indica si numele, escaladarea unei formatiuni inclinate de gheata precum ghetari, cursuri de apa inghetate sau suprafete de stanca acoperite cu gheata de la precipitatii.

VARIANTE
In functie de mediul pe care se desfasoara, activitatea este impartita in doua categorii:
• catararea pe gheata alpina sau culoare de zapada inghetata
• catararea pe un curs de apa inghetat sau cascade de apa

Gheata alpina provine de la precipitatii inghetate, se intalneste in mediu muntos si de obicei necesita un mod de abordare mai complex, cataratorii intalnindu-se cu ea in escaladari ale unor varfuri mai putin accesibile.
Gheata unei ape nu are de-a face cu precipitatiile ci se formeaza prin trecerea in stare solida a unui curs de apa si se gaseste de obicei pe stanci, albii de rau, cascade sau alte suprafete peste care curge apa.
Ambele tipuri oscileaza in functie de vreme, de aceea gheata poate fi de mai multe feluri: moale, dura, sfaramicioasa sau compacta.

Mai nou a aparut o alta metoda de catarare, inspirata si dezvoltata din ice climbing. numita dry-tooling. Presupune catararea pe un perete de stanca sau artificial, uscat, folosind echipamentul de catarare pe gheata. Activitatea deja a insufletit multi cataratori datorita tehnicii noi pe care o implica.

ECHIPAMENT
Cele mai comune elemente ale echipamentului pentru catararile pe gheata sunt suruburile de gheata, pioletii si bocancii tehnici insa cataratorii isi aleg echipamentul in functie de inclinarea pantei si consistenta ghetii.

Pentru creste usoare si trasee pe vai se pot folosi doar pioletii de tura cu coada dreapta si lunga, folositi rar pentru catarare propriu-zisa si mai mult pentru ancorare si priza oferita.
In cazul unor pante de inclinatii mai mari si de o lungime mai mare, sunt necesari pioleti cliff, cu unghiul dintre lama si coada sub 80 grade precum si crampoane.
Catararile verticale se fac obligatoriu cu pioleti tarnacop, cu unghiul de 80 grade sau mai mult, bocanci tehnici cu crampoane si suruburi pentru gheata.
Multi alpinisti considera doar ultima varianta ca fiind catarare pe gheata adevarata.

Alte elemente ale echipamentului mai include coltarii tehnici, dispozitive metalice prevazute cu o serie de colti, care se prind de talpa incaltamintei ca sa nu alunece pe gheata, incaltaminte bine izolata termic, mai multe perechi de manusi, iar pentru catararile pe cascade de apa este obligatoriu si un costum Gore-Tex pentru a evita experienta unui posibil dus la temperaturi de 0 grade.

TEHNICA DE CATARARE
Pe scurt, tehnica de escaladare, cea recunoscuta ca fiind adevaratul ice climbing, se face prin lovirea peretele de gheata cu crampoanele din varful bocancului si apoi infigerea pioletul in zona de deasupra capului, realizadu-se astfel stabilitatea necesara. Traiectoria loviturii nu trebuie sa fie perpendiculara pe perete ci sub unghiul natural al pioletului adica de sus in jos pentru a nu se sparge gheata si a nu se forma o floare (crapaturile divergente ale ghetii, pornite din punctul de impact).

Pe masura ce se escaladeaza, pentru siguranta, se introduc in perete suruburile pentru gheata, ce au dinti concentrici pe extremitatea cu care se infig si spirale de diferite densitati. Cele cu spirale mai multe sunt recomandate pentru gheata mai dura.
La celalalt capat al surubului se instaleaza de obicei disipatoare de soc folositoare in momentul in care se intampla sa cadeti in coarda iar socul asupra surubului sa fie minim.

Unele tehnici si practici utilizate in ice climbing sunt comune cu alpinismul clasic dar multe sunt diferite din cauza mediului diferit, de aceea incepatorii sunt sfatuiti inainte de a incerca catarari pe gheata, sa invete si sa dobandeasca cunostinte de la cataratori experimentati.

GRADE DE DIFICULTATE
Sistemele cu grade de dificultate ale catararii pe gheata variaza in functie de zona sau tara. Muntii Stancosi din Canada sunt cei mai renumiti pentru catarari pe gheata, de aceea probabil sistemul folosit aici a devenit mai cunoscut. Acestia folosesc initialele WI (Water Ice – gheata unei ape) si AI (Alpine Ice – gheata alpina) si un numar de la 1 la 8 care gradeaza dificultatea.

Uneori numarul AI denota un traseu mai usor decat un WI similar.
WI1 – gheata cu un unghi de inclinatie mic; nu necesita echipamente
WI2 – unghi de inclinatie consistent de 60 grade cu cateva denivelari
WI3 – unghi de inclinatie sustinut de 70 grade cu posibile denivelari de 80-90 grade; prize rezonabile si pozitie buna pentru plasarea suruburilor de gheata
WI4 – unghi de inclinatie continuu de 80 grade cu cateva sectiuni de 90 grade; gheata se poate sparge la unele prize
WI5 – unghi de inclinatie de 85-90 grade cu gheata care oferta putine prize bune; coloane de gheata subtiri pe care este dificil de plasat suruburi de gheata
WI6 – unghi de inclinatie de aproape 90 grade cu gheata care nu ofera prize; coloane de gheata si mai subtiri pe care nu se pot plasa suruburi de gheata
WI7 – unghi de inclinatie de aproape 90 grade; gheata foarte subtire fara prize; coloane subtiri putin aderente la perete pe care este aproape imposibil de plasat suruburi de gheata
WI8 – inca in discutii

IN ROMANIA
In Romania exista nenumarate cascade si cursuri de apa practicabile la Rachitele (masoara intre 25 si 60 m inaltime), pe valea Oltului, la Cheile Bicazului sau in spatele cabanei Balea.
De asemenea in Busteni exista cea mai mare structura artificiala de catarare pe gheata din Europa. Locul a devenit si etapa traditionala in Cupa Mondiala de Catarare.

Fotografii

PublicitateHoinareala videoShare
Va recomandam sa navigati cu browserele:
Firefox
Google Chrome
Safari
Opera